🚀 Neden Founder8 olduk?

Merhaba ben Fırat, Founder8'in kurucusuyum.

Her şey Estonya'ya taşındıktan 1 sene sonra (2010 yılında) Estonya'daki ilk şirketimi 15 dakika içerisinde ve online şekilde kurmakla başladı.

Tabi o zamanlar internet girişimciliği pek popüler değildi, daha doğrusu benim odağımda değildi.

Estonya ve Türkiye arasında ticari bir köprü olmak için yakın bir arkadaşım ile Gugotrade'i kurmuştuk, hatta bu durum o zamanlar Sabah gazetesine bu haber ile başlık dahi olmuştu. 😀

Geleneksel girişimlerim Estonya'nın startup ekosistemini tanıdıkça zamanla startup girişimciliğine evrildi ve 'first-time founder' hatalarıyla beraber seri şekilde internet girişimleri kurmaya başladım.

Bu süreç zarfında Estonya Devleti, 2014 senesinde dünyada ilk kez sanal vatandaşlık uygulamasını başlatmıştı.

Amaç, Estonya dışında yaşayan dijital girişimcilerin Estonya Devleti tarafından adlarına düzenlenen ve kargolanan sanal kimlik kartına sahip olarak, Estonya'da online şekilde şirket kurup, uzaktan yönetebilmeleriydi.

Estonya sanal vatandaşlık kartı
Estonya sanal vatandaşlık kartı

Estonya sanal vatandaşlık programı, tüm dünyada kısa sürede çok ses getirdi ve global girişimcilik ekosistemi içerisinde çok hızlı yayılmaya başladı.

Türkiye'deki online girişimcilerin o dönemlerde dijital işlerini kolay şekilde kurmalarına mani olan bürokratik sorunlar, Estonya sanal vatandaşlık programını Türkiye girişim ekosisteminde de bir anda çok popüler hale getirmişti.

Hatta istatistiklere şu an dahi bakıldığında Türkiye'nin, Estonya sanal vatandaşlık programından istifade eden dünyadaki ilk 5 ülkeden biri olmasının da buna bir gösterge olduğu söylenebilir.

Derken, hem Estonya'daki ilk Türklerden biri olmam hem de Estonya iş ekosistemini iyi biliyor olmamdan ötürü kendimi 2017 senesinde, Estonya sanal vatandaşlık programının da ilk resmi servisi sağlayıcılarından birisi olan Dijital Estonya markasının kurucusu olarak danışmanlık alanında buldum.

İstanbul etkinlik
e-Residency tanıtım etkinliği / İstanbul Büyük Londra Oteli

Temel motivasyonum hem Türkiye'deki girişimcilerin Estonya ile alakalı servislere doğru ve kolay bir şekilde erişebilmeleri hem de Estonya'yı Türkiye girişim ekosisteminde temsil etmekti.

Dijital Estonya ile sadece bir kaç sene içerisinde kurucusu Türk olan 600'e yakın şirketin Estonya'da kurulması için destek sağladık.

Eş zamanlı olarak, ölçeklenebilir iş modeli olan bir çok startup kurucusunun da Avrupa'daki en ideal startup vizelerine başvurarak Avrupa'dan oturum almalarına vesile olduk.

Kısmen hobi olarak başladığım Dijital Estonya kısa sürede çok büyüdü ve servislerinde 90% oranında benim uzmanlığıma bağlı ilerliyor olması, artık farklı bir iş kuramayacak kadar beni bloke etmişti.

Oysaki daha öncelikli amacım, teknoloji tabanlı ve ölçeklenebilir bir şirket kurmaktı.

2020'de bir seçim yapmam gerekti ve Estonya sanal vatandaşlık programının servis sağlayıcılığını bırakarak Dijital Estonya'yı daha niş bir kitle için daha hafif bir tempoda ilerleyecek bir modele pivot ettim. 

Aynı zamanda uzun süredir heyecan duyduğum oyun girişimciliği ve endüstrisini de tüm dinamikleriyle keşfetme amacım vardı.

Bu süreçte yaşadığımız üzücü deprem ve Türkiye'deki bir çok ailenin yurtdışına göç etme talebi danışmanlık şirketimizin pazardaki konumundan ötürü markamızı vize servisleri ağırlıklı olmak üzere organik şekilde büyütmeye devam etti. Biraz da farkındasızca markamız genele hitap eden bir vize servis sağlayıcısı gibi pozisyonlanmıştı.

2024 Mart itibariyle markamızı yeniden inşa ederek;

Yaklaşık 10 senedir profesyonel şekilde sağladığımız servisler sonucu oluşan bilgi birikimimiz sayesinde çalışmaktan keyif aldığımız, Türkiye girişim ekosistemindeki sınırlı sayıdaki startup kurucusuna sinerjik bir ekip ile destek olmak için Founder8 olarak devam etme kararı aldık.

Türkiye'de bulunan bir startup kurucusuysan ve yurtdışındaki sistemleri fırsata çevirerek girişimcilik oyununu global şekilde oynamak istiyorsan Founder8 websitesinden başvur, birlikte neler yapabiliriz karşılıklı değerlendirelim.

Görüşmek üzere.

Fırat

Global Fırsatlara Erişmenin Tam Zamanı, Geç Kalma!


📥 destek@founder8.com

📍Veskiposti 2, 10138, Tallinn, Estonya

©2024 Founder8, Tüm hakları saklıdır.